Welke soorten vetpompen zijn er?

Vetpompen worden op grote schaal gebruikt in industriële sector en om zware (mobiele) machines op meerdere punten te smeren. De vetpompen die hiervoor gebruikt worden zijn verschillend. Welke soortten vetpompen er zijn? We kennen de pneumatisch en elektrische vetpomp, beide met verschillende toepassingen. Hieronder vindt u een korte uitleg over de verschillende vetpompen.

Deze systemen variëren van een eenvoudige smeersystemen met één leiding tot complexe, twee-leidingssystemen en uiteraard de pneumatische smeer- en vulpompen.

Bij het smeren van machines zijn een aantal zaken belangrijk om te weten. Het aantal smeerpunten, hoeveel volume vet heeft ieder smeerpunt nodig? En de frequentie, hoe vaak dient er gesmeerd te worden. Verder is het van belang wat de pompdruk is, de leidingdiameter en de afstand tot de verschillende smeerpunten.

Hier volgen een aantal verschillende soorten vetpompen en hun toepassingen.

 

Handbediende vetpomp

De handbediende vetpomp is ideaal het gebruik op machines, lagers, het vullen van bijvoorbeeld reservoirs van centrale smeersystemen en het vullen van vetspuiten.

Er zijn handbediende vetpompen voor vetemmers van 18 kg tot 50 kg.

Wanneer de handbediende vetpomp mobiel gebruikt dient te worden, dan is het aan te raden dat u hiervoor een steekwagen gebruikt, deze vetpompen zijn dan uitermate geschikt als mobiele vetpomp.

Een complete handbediende vetpomp set bestaat uit:

 • De vetpomp
 • Vatdeksel
 • Drumbracket
 • Volgplaat
 • Vetslang
 • Mondstuk of Snelkoppeling

 

Pneumatische vetpomp

Pneumatische vetpomp worden doorgaans veel gebruikt in garages en in de land- en tuinbouw voor het smeren van machines, lagers, het vullen van bijvoorbeeld reservoirs van centrale smeersystemen en het vullen van vetspuiten.

De pneumatische vetpomp hebben diverse drukverhoudingen. De ene drukverhouding is geschikter voor een bepaalde toepassing dan de ander. Indien u twijfelt over welke vetpomp u het beste kunt aanschaffen is het raadzaam advies in te winnen bij een specialist.

Pneumatische vetpomp zijn geschikt voor vet emmers van 18 kg tot vaten van 200 kg. Doormiddel van een drum trolley of steekwagen, zijn deze toepassingen uitermate geschikt als mobiele vetpomp. Let wel, deze vetpompen dienen aangesloten te worden op perslucht.

Het gebruik van de pneumatische vetpompof vulpomp zorgt ervoor dat u schoon en netjes uw werk kunt doen. Daarnaast kan deze vetpomp dienen als basis voor een progressief Quicklub systeem of een 1-leiding of 2-leiding Centro-matic centrale smeersysteem.

Een complete pneumatische vetpomp set bestaat uit:

 • De vetpomp
 • Vatdeksel
 • Drumbracket
 • Volgplaat
 • Vetslang
 • Vet- of vulpistool

 

Elektrische vetpompen

Centrale smeersystemen maken gebruik van elektrische vetpompen. Deze elektrische vetpompen zijn er in verschillende voltages variërend van 12 volt tot 400 volt.

Deze single-line, multi-line en progressieve systemen voorzien continue van smering, zolang de elektrische vetpomp gevuld is met materiaal. Voor systemen met meer dan één smeerpunt over een relatief korte afstand is een multi-line systeem niet altijd efficiënt. Vaak zijn progressieve systemen of gecombineerde systemen hiervoor de juiste oplossing.

Gecentraliseerde smeersystemen zijn voornamelijk ontworpen om het onderhoudsproces makkelijker en veiliger te maken. Smeerpunten zijn soms moeilijk te bereiken, vooral in besloten ruimten, wanneer apparatuur in bedrijf is. Het belangrijkste voordeel van centrale smering is echter de continue toepassing van kleine hoeveelheden vet, waardoor de levensduur van de apparatuur wordt verlengd, dankzij de gelijkmatige toevoer van vet.

Bij goed gebruik en nauwkeurig onderhoud kunnen gecentraliseerde vetpompen de productiviteit van technici verhogen en de onderhoudsprocessen van apparatuur vereenvoudigen.

Centrale smeersystemen, zoals hierboven beschreven, voorzien doormiddel van één vetpomp meerdere smeerpunten. Deze vetpompen draaien continue of zijn voorzien van een intervaltimer. Dit functioneert als volgt:

 • Reservoir: Zorgt voor een bulk hoeveelheid vet die schoon kan worden gehouden en direct beschikbaar is voor het systeem. Zorg dat deze dicht blijft. Ga hier geen gat in maken om het vet bij te vullen (trust me we’ve seen it).
 • Pomp: Zorgt voor de doorstroming van het vet en de opbouw van druk in de leiding(en). De pompgrootte is afhankelijk van de afstand tussen de pomp en de verst verwijderde injector of verdeler.
 • Regelaar: Beheert de druk op het systeem door drukvoedingskleppen aan en uit te zetten op basis van tijd of cyclus. Middels een sensor kan hij ook signalen ontvangen die wijzen op een beperkte of mislukte vetstroom naar het lager. Daarnaast is er een sensor mogelijk als low level indicator.

Bij goed gebruik en onderhoud kunnen gecentraliseerde vetpompen de productiviteit van technici verhogen en de onderhoudsprocessen van apparatuur vereenvoudigen.

 

Uw vetpompen kopen bij Ancotech Smeertechniek

 • Gratis en vrijblijvend maatwerk advies voor elk probleem;
 • Zekerheid voor u als klant, doordat reparatie en revisie in eigen werkplaats gebeurd;
 • Grote voorraad onderdelen, waardoor kapotte onderdelen snel kunnen worden vervangen;
 • Breed assortiment, veel keuze, waardoor altijd de beste oplossing kan worden aangedragen;
 • Full service van A tot Z. Voor elk probleem is er een oplossing die wij aanbieden.

Plaats direct een bestelling voor uw nieuwe vetpomp via onze website. Hebt u nog vragen over onze producten of dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Revisie & Reparatie

Door onze uitgebreide werkplaats kunnen wij onderhoud en revisie aan uw pneumatische vetpompen uitvoeren. Doordat wij diverse vetpompen gereviseerd op voorraad hebben, kunt u deze ontvangen als ruilpomp. Wij reviseren uw pomp zodra wij deze ontvangen hebben, zodat deze weer terug kan in de voorraad gereviseerde pompen. U kunt dan direct verder met uw productie zodat u geen vertraging oploopt. Verder kunnen wij u voorzien van gedegen advies, daar wij specialist zijn op het gebied van vetpompen.

Al sinds de start van Ancotech wordt er intensief samengewerkt met onze kwaliteitspartner “Lincoln Industrial", waarvan wij dealer en importeur zijn. Daarnaast werken we samen met kwaliteitsmerken als SKF, Pressol en Graco. Hierdoor is er door de jaren heen een veelzijdig assortiment aan smeertechniek gerelateerden producten. Zo vindt u in ons ruime assortiment verschillende vetspuiten, oliepompen, vetpompen, membraanpompen en legio aan onderdelen en toebehoren.

 

Ancotech specialist in smeertechniek

Wanneer u twijfelt over wat voor een vetpomp het beste bij uw toepassing past, vraag het dan aan een specialist. Ancotech Smeertechniek is zo’n specialist. Ancotech smeertechniek is een bedrijf dat zich door de jaren heen heeft gespecialiseerd op het gebied van smeersystemen en smeertechniek. Door de firma Ancotech worden bedrijven in zowel het binnen- als buitenland geholpen met hun smeersystemen en smeermiddelen. De bedrijven maken graag gebruik van de expert Ancotech, omdat door een goede smering de onderhoudskosten en het energieverbruik minder worden. Laat daarom niets aan het toeval over en laat eerst beoordelen wat en hoe er gesmeerd moet worden. De firma Ancotech zal u graag met raad en daad bijstaan.