Hoe werkt een vetspuit?

De vetspuit is een van de meest voorkomende gereedschappen die u in uw fabriek of loonbedrijf zult zien. Het is waarschijnlijk iets wat u regelmatig gebruikt zonder er veel over na te denken. Dat maakt het niet minder belangrijk om te weten, hoe uw vetspuit eigenlijk werkt. De verschillende toepassingen en componenten en wat daar verder bij komt kijken.

Zo gebruiken de meeste onderhoudsafdelingen meerdere soorten vetten en vetspuit en, wat kan leiden tot kruisbesmetting en een verkeerde outputmeting. We bespreken hoe de output wordt gemeten om er zeker van te zijn dat uw vet output correct is.

We zullen de vetspuit verder onder de loep nemen om alle kenmerken van de componenten te ontdekken en andere gerelateerde onderwerpen bekijken, zoals veelvoorkomende vetspuit fouten, symptomen van een onjuist smeer volume of -frequentie, en schetsen enkele best practices voor het gebruik van een vetspuit.


Welke vetspuiten zijn er

Er zijn verschillende soorten vetspuit en. Zo zijn er bijvoorbeeld schaarvetspuiten, pistoolvetspuiten, pneumatische vetspuiten en accu vetspuiten. Ieder met zijn eigen opbrengst en eigen voordelen.


  • Schaarvetspuit - De schaarvetspuit is in dit geval de meest voorkomende vetspuit . Deze vetspuit is makkelijk te hanteren en heeft een opbrengst van 0.86 gram tot 3.29 gram per slag en hebben een maximale druk van 275 bar tot 689 bar. Deze vetspuit vindt u in onze webshop in verschillende merken en verschillende configuraties. Zo is deze vetspuit te verkrijgen met flexibele slang en/of met doorzichtig patroonhouder.
  • Pistool vetspuit - In de categorie handbediende vetspuiten is er ook de pistool vetspuit, ookwel eenhands vetspuit , deze vetspuit is met één hand te bedienen en heeft een gemiddelde opbrengst van 0,86 gram per slag en een maximale druk van 240 bar tot 414 bar. Ook deze vetspuit vindt u in onze webshop in verschillende configuraties. Net als de schaarvetspuit is deze te verkrijgen met flexibele slang en/of doorzichtig patroonhouder.
  • Pneumatische vetspuit - De pneumatische vetspuit is, zoals de naam al doet vermoeden, is een vetspuit op lucht. Deze vetspuit op lucht heeft in de meeste gevallen een continue opbrengst. Deze vetspuit is ideaal voor het gebruik in werkplaatsen en heeft een maximale druk van 414 bar
  • Accu vetspuit - Als laatste is daar nog de accu vetspuit. Deze vetspuit heeft net als de pneumatische vetspuit een continue opbrengst en in de meeste gevallen een regelbaar volume. Het volume ligt tussen de 76 cc/min en de 162cc per minuut. De maximale druk is 689 bar. De accu vetspuit kenmerkt zich doordat deze draadloos is. Zo is deze gemakkelijk mee te nemen op klus en bent u niet afhankelijk van lucht of 230v aansluiting.

Vetspuit kopen bij Ancotech Smeertechniek

  • Gratis en vrijblijvend maatwerk advies voor elk probleem;
  • Zekerheid voor u als klant, doordat reparatie en revisie in eigen werkplaats gebeurd;
  • Grote voorraad onderdelen, waardoor kapotte onderdelen snel kunnen worden vervangen;
  • Breed assortiment, veel keuze, waardoor altijd de beste oplossing kan worden aangedragen;
  • Full service van A tot Z. Voor elk probleem is er een oplossing die wij aanbieden.
De vetspuit naar uw keuze kunt u gewoon via onze website bestellen. Wilt u meer informatie voordat u een bestelling plaatst? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe een handbediende vetspuit te gebruiken

Degene die de vetspuit hanteert zet met het aantal pompen om in volume, vaak gaat dit op gevoel. Net zoals niet alle vetten gelijk zijn, kan hetzelfde worden gezegd van vetspuiten. Dit gaat verder dan alleen het model en de fabrikant. Het is daarom goed om te weten wat het volume per pomp voor uw vetspuit. U vindt de opbrengst per slag van een handbediende vetspuit, wanneer u naar onze artikelpagina gaat onder technische specificaties

Wanneer het voor uw vetspuit niet bekend is wat het volume is, dan is de beste manier om een vetspuit te kalibreren door langzaam 10 slagen vet op een weegschaal te pompen en vervolgens het totale volume door 10 te delen. Dit levert het gemiddelde volume per pomp van het vetpistool op.

In theorie is het het beste als er per vetspuit één enkel soort vet worden gebruikt. In de praktijk is dit vaak anders. Gevaar hier is wel dat er grote kans is op kruisbesmetting. In ons assortiment vindt u daarom onder andere vetspuiten van Pressol in verschillende kleuren. Gebruikt u verschillende soorten vet? Dan bieden onze Pressol vetspuiten in de kleuren ROOD, BLAUW, GEEL, GROEN, ZILVER EN ZWART u de uitkomst. Deze verspuiten in verschillende kleuren zorgen ervoor dat u gemakkelijk onderscheid kunt maken in de verschillende soorten vet.

Dit zal de hoeveelheid kruisbesmetting verminderen en uiteindelijk ook uw werk een stuk gemakkelijker maken. Breng een etiket aan op de vetspuit met de datum waarop deze werd gekalibreerd en het gemiddelde volume dat per pomp werd afgeleverd. Zo zal het volume voor een iedere gebruiker duidelijk zijn en voorkomt u over- of onder besmering.

Wij hebben verschillende handbediende vetspuiten in het assortiment. Kies een handbediende vetspuit die het beste bij uw toepassing past. Naast verschillende kleuren vetspuiten hebben wij ook handbediende vetspuiten met doorzichtige patroonhouders in het assortiment. Zo kunt u visueel controleren of de juiste vetsoort in het pistool zit voordat u smeermiddel op uw apparatuur aanbrengt.


Het gebruik van een accu vetspuit

Wanneer je als onderhoudsmonteur verantwoordelijk bent voor het smeren van een groot aantal smeerpunten, dan biedt de accu vetspuit uitkomst. Doordat deze vetspuit gemakkelijk te hanteren is zijn deze ideaal voor het versnellen van routinematige smeertaken. Het gebruik van dit type vetspuit zorgt ervoor dat u uw werkzaamheden efficiënt kunt uitvoeren. Daarbij kan het gebruik van handbediende vetspuiten op den duur ervaren worden als zwaar en kan leiden tot vermoeidheid.

De accu vetspuiten in ons assortiment hebben een druk van 550 bar tot 689 bar, afhankelijk van het model. U kunt daarbij kiezen uit kwaliteitsmerken als Lincoln en Pressol. Deze vetspuiten zijn tevens voorzien van een overdrukbeveiliging. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de accu vetspuit veilig te gebruiken is.


Hoe een vetspuit op de juiste manier te gebruiken

Zorg ervoor dat u de juiste vetspuit met vet bij de hand hebt, daarnaast is het van belang dat de apparatuur in de juiste bedrijfstoestand staat (in werking of uitgeschakeld) om de procedure veilig uit te kunnen voeren. Ieder te smeren punt is verschillend, zo ook de hoeveelheid smering die het betreffende punt nodig heeft. Zorg dat u hiervan op de hoogte bent en bereken vervolgens hoeveel pompen van de vetspuit u nodig heeft. Dit berekent u door het volume van het smeermiddel te delen door het gemiddelde volume per pomp van de vetspuit.

Verwijder de dop van de smeernippel(als die er is) en reinig de smeernippel met een pluisvrije doek of handdoek. Inspecteer vervolgens de smeernippel op beschadiging of slijtage. Als de smeernippel beschadigd is, vervang deze dan meteen voordat u verder gaan met smeren.

Zodra u de vetspuit heeft aangesloten, bent u klaar om het vet aan te brengen. Pomp het vet langzaam in het lager. Elke pomp van een handbediende vetspuit moet drie tot vijf seconden duren. Ga door met pompen totdat u het maximale volume van de hoeveelheid vet hebt bereikt of een abnormale tegendruk voelt.

Wanneer er een aanzienlijke tegendruk is, kan het zijn dat de doorgang geblokkeerd is met aangekoekt vet of met vuil. Wanneer u gebruik maakt van een accu vetspuit met digitaal display, dan zal deze gaan knipperen en rood kleuren. Probeer het vet niet in de apparatuur te forceren. Dit zal ertoe leiden dat het mondstuk loskomt van de smeernippel of dat een afdichting in de apparatuur wordt verbroken, daarnaast is het goed mogelijk dat u vuil in de lagers drukt, met als gevolg dat deze stuk zullen gaan.

Houd er rekening mee dat handmatige vetspuiten een hogere druk kunnen produceren dan en pakking aan zou kunnen. Als u een elektromotor smeert, loopt u het risico dat pakkingen of andere afdichtingen bezwijken en vet op de verkeerde plaatsen terecht komt. Zodra u een overmatige tegendruk voelt, moet het smeren gestopt worden en moet het te smeren punt grondig worden gecontroleerd voordat er verder wordt gegaan met smeren.

Nadat het onderdeel op de juiste wijze is gesmeerd, koppelt u de mondstuk van de vetspuit los van de apparatuur en reinigt u het smeerpunt. Plaats na het smeren de stofkap terug op de smeernippel. Is er geen stofkap aanwezig? Laat dan een klein scheutje vet achter op de smeernippel, zodat er geen vuil of stof in de smeernippel kan komen. Dit scheutje vet wordt verwijderd wanneer onderdeel opnieuw gesmeerd moet worden.

Het belangrijkste dat u moet onthouden wanneer u uw vetspuiten en smeermiddelen bewaart of gebruikt, is dat u al uw smeerapparatuur schoon, koel en droog houdt. Dit zal helpen om de levensduur van uw vet te maximaliseren.


Een vetpatroon vervangen bij uw vetspuit

Denk er bij het vervangen van een vetpatroon aan dat u een aantal stappen zorgvuldig volgt. Het verkeerd uitvoeren van het vervangen van een vetpatroon kan resulteren in een niet werkende vetspuit of een vetspuit die niet voldoende volume produceert. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat uw machines niet de gewenste smering krijgen en dat er onderdelen stuk kunnen gaan.

Voordat u begint met het vervangen van uw vetpatroon is het van groot belang dat u zorgt dat u voldoende de ruimte heeft om dit zorgvuldig te kunnen doen. Daarnaast is het van belang dat uw werkplek schoon en vrij van vuil is. Zo voorkomt u dat er vuil in uw apparatuur komt wat gegarandeerd leidt tot een verstopping.


Wanneer u alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, dan kunt u veilig beginnen met het vervangen van uw vetpatroon

  1. Draai de patroonhouder los en trek vervolgens de T-hendel naar achteren en plaats deze in de vergrendeling.
  2. Verwijder de lege patroon.
  3. Verwijder de deksel aan de bovenzijde van het patroon
  4. Plaatst het patroon met de open zijde naar beneden in de patroonhouder, wanneer u dit gedaan heeft verwijderd u de afdichting door aan de ring te trekken.
  5. Draai de patroonhouder op de vetspuit, zorg er hierbij voor dat u ongeveer twee slagen overhoud.
  6. Druk de T-hendel terug om vervolgens te starten met pompen. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht achterblijft in de patroonhouder.
  7. Wanneer er vet uit het mondstuk van de vetspuit komt, kunt u de patroonhouder verder vast draaien.

De vetspuit is nu klaar voor gebruik.